Jag är inte den som släpper taget om trädgården på hösten. Förfallet fortsätter sin stilla gång men det har jag lärt mig att leva med. Det finns godbitar kvar. Och godbitar kommer att finnas även längre fram. För det har jag tänkt på. Det kan låta drygt, men det är bara så enkelt att jag inte klarar den mörka årstiden utan naturens skönhet runtomkring mig. Så jag ser till att den finns där.
Det är hur mycket som helst att göra så här års och dagarna blir bara kortare och kortare. På veckorna hinner jag knappt vattna krukorna som är under tak, allt ska hinnas med på helgerna. Jag röjer, flyttar runt, sätter lökar, tar upp de tröttaste dahliorna, tömmer krukor, tar hand om frösådder. Jag försöker också erövra nya jaktmarker, läs sprickor i berget.
Men igår tog jag mig tid att gå runt med kameran och så här ser det ut just nu runtomkring i trädgården.
Alltid lika trevligt att besöka alunrötterna
Klockranka kommer jag att så nästa år igen. En mycket trevlig och lättodlad klätterväxt som har älskat det varma vädret i år. Jag har hört att den klarar ett par minusgrader och i så fall kan den komma att blomma några veckor till.
Till vänster gaffelolvon, flitigt formad, i lila och till höger gillenia i orange. Jag har fyra gilleniaplantor som har växt ihop och som jag beskär till en boll efter blomningen.
Hydrangea paniculata 'Grandiflora'
Ormrot i förgrunden och till höger en nygammal rödbladig perukbuske. Den fryser tillbaka med jämna mellanrum men börjar om med rotskott. Vid bergväggen blåbärsris.
Här syns samma plantering av ormrot men även planteringen framför med bl a svårdlilja och utsiktsplatsen bakom.
Vingad benved framför en mossig bergvägg.
Det här är min favoritplats i trädgården. I mitten växer ett bråkbladigt Hakonegräs som är ett obeskrivligt snygg växt. Närmaste grannen är en uppklippt märkbaldig fläder.
Dessa kärleksört blev rådjursätna i våras. Det kan man inte tro idag.
Hostorna sjunger på sista versen i bladväxtrabatten. Längs fram en Acer palmatum, 'Sango kaku' som har röda grenar och kommer att fortsätta att vara ett blickfång hela vintern.
Ännu en vintergrön liten buske. Ilex x altaclerensis 'Golden King'.
På berget växer inte bara blåbärsris längre. Den gula busken längst till höger är en gulbladig berberis. I mitten mörkbladig smällspirea.
Sista rycket i dahliakrukorna. Till höger syns mjöldagg på bladen. Inom ett par veckor blir alla plantorna angripna, men det är ingen fara för knölarna.
Avslutningsvis vill jag visa en bukett Gladiolus. Jag är förtjust i Gladilolus som snittblomma, men odlar den inte själv. Köper en bukett då och då. Den här kommer från Lidl.
![]()
Om man tar bort den översta knoppen på stängeln slår alla blommorna ut på en gång och inte en efter en.